Rusya, Ukrayna’ya girer mi?

0
921

Son günler de bana en çok sorulan soruların başında geliyor, “Rusya Ukrayna’ya girer mi?” diğeri “Turizm sezonu sıkıntı yaşar mı?”

2022 yılının bize getirdiği en önemli gündem maddesi oldu Rusya- Ukrayna sınırındaki gerilim ve Batı medyası ile politikacılarının “Rusya, Ukrayna’ya girdi girecek” söylentisi…

2022’nin ilk günlerinden itibaren bu konuyu konuşuyoruz. Televizyonlara Rusya’dan canlı bağlanarak buradaki son durumu aktarmaya çalışıyorum…

Rusya her defasında, her seviyede Ukrayna’ya girmek gibi bir niyetinin olmadığını söylemesine karşı, Batı’dan sürekli “şu gün girecek” şeklinde söylentiler ile gündemin sıcaklığı sürdürülüyor. Aslında Rusya’da bunun çok karşılığı yok. Bugüne kadar “Şu olursa Ukrayna’ya gireriz” cümlesini hiçbir Rus yetkiliden duymadım.  Öyle ya girecekse bir sebebi olmalı değil mi?  Örneğin Batı diyor ki, “Rusya, Ukrayna’ya girerse biz de şunları şunları yaparız…” Ama Rusya’dan bugüne kadar “Şu olursa, Ukrayna’ya girerim” söylemini hiç duymadık.

Ben savaş ihtimalini düşük görüyor, sorunun masada müzakereler ile çözüleceğini düşünüyorum. Çünkü son yirmi gündür üst üste gerçekleşen görüşme trafiği bize bunu gösterdi. 2022’nin başında dile getirilen askeri seçenek müzakere seçeneğine göre biraz daha az konuşulur olmaya başladı. Umarım da öyle olur…

Bölgenin bir savaş kaldıracak takatının olmadığını düşünüyorum zira ucu herkese dokunacak bir netice ile sonuçlanacağını söylemek için müneccim olmaya gerek yok. Hele ki iki yıldır COVID-19 belasının zayıfladığı tüm ülke ekonomilerinin böyle bir savaşı kaldıramayacağı ortadayken bu savaş kimsenin çıkarına olmayacaktır.

***

Turizm sezonu ne olur?

Sezonun önünde iki büyük sıkıntı göze çarpıyor; Koronavirüs kısıtlamaları ve savaş ihtimali.

Savaşın çıkma ihtimalini ben açıkça zayıf görüyorum, olsa bile düşük profilli çatışmadan öteye gitmez ve bu direk değil Donbass bölgesinde Suriye’de yaşanan vekalet savaşları benzeri birşey olur. O da turizm için  bir engel olmaz.

Koronavirüs ile ilgili önlemler bağlamında da sınırların artık kapatılacağı ihtimali çok uzak gözüküyor. Zira ilk dönemlerde sınırlar kapatıldığında günlük vakalar 10 binlerde iken alınan önlemler, rakamların 200 binlere çıktığı şu günlerde konuşulmuyor bile. Rusya’da bir kaç önlem dışında alınan bir yasak bulunmuyor. Sezonun açılışına doğru vaka sayısının düşeceği tahmin ediliyor ki o dönemde sınırların ve uçuşların kısıtlanması ihtimali uzak gözüküyor.

Herhangi siyasi bir kriz çıkmadığı sürece bu sezon, normal bir sezon görünümünde geçecek. Mart ayında Moskova’da her yıl düzenlenen ve Rus tursitin rotasını belirleyen en büyük turizm fuarlarından olan MITT fuarının bile düzenlenmesinde bir sıkıntı görmedi yetkililer.

***

Omicron oldum diye üzülme, omicronu yendim diye sevinme…

Son günlerde etrafımızdaki her 10 kişiden 7’si koronavirüsün mutasyonu olan Omicron varyantını geçiriyor ya da geçirdi. Ben de dahil…

Başlıktaki cümle er meydanında güreşçiler için söylenen “iki er çıkmış meydane ikisi de birbirinden merdane, altta kaldım diye üzülme üstte çıktım diye sevinme…”  sözlerinden çağrışım yaptı. Çünkü durum tam da bu şekilde.

Hastalananlar eskisi gibi ağır geçirmiyor, ama eskisi gibi de bağışıklık kazanamadığı için kısa bir sürede tekrar yakalanabiliyor.

Onun için siz siz olun tedbirleri elden bırakmayın; Kişisel hijyen kurallarından asla vaz geçmeyin. Belli ki artık bu hastalık mevsimsel bir üst solunum yolu hastalığı olarak hayatımızdaki yerini koruyacak.