1 Nisan’da Rusya’da bazı yeni yasalar yürürlüğe girdi. Sigara fiyatlarından yazılıma, emekli maaşı endekslenmesinden sürücü belgesine… Rusya’da bugün itibari ile yürürlüğe giren yeni yasalar şöyle:

Rusça yazılım

1 Nisan’dan itibaren ülkede satılan tüm akıllı telefon, bilgisayar ve akıllı televizyonlarında fabrika ayarı olarak Rus yazılımlarının da yer alması gerekecek.

Hükümet elektronik cihazlara satış öncesi yüklenmesi gereken programların bir listesini de onayladı. Liste, e-posta hizmetleri, internet tarayıcıları, sosyal ağlar ve  anlık mesajlaşma programlarının yanı sıra haber, harita ve gezi hizmetlerini de içerecek. Aynı zamanda depolama sistemi de bulunacak.

Sürücü Belgesi

Nisan ayından itibaren, ehliyet sınavları değişikliğe uğruyor. Yeni değişikliğe göre geçmişte yapılan iki etaplı direksiyon sınavı teke düşürülecek. Sadece şehir içinde yapılacak direksiyon sınavlarında artık daha fazla hataya izin verilecek. Geçmişte sınavın iptaline neden olan 17 hata bulunurken artık 15 hataya düşürüldü. Bunun yanında araç kullanırken telefonla konuşmak ve emniyet kemeri takmamak direksiyon sınavının iptaline yol açıyor.

Sigaraya minimum fiyat uygulaması geliyor

1 Nisan’dan itibaren tütün ürünleri için tek ve minimum fiyat uygulaması yürürlüğe girecek. Tarım Bakanlığı, bu uygulamadaki hesaplamaların ürün ambalajıyla birlikte katma değer vergisini dikkate alarak yapılacağını açıkladı. Yeni uygulamayla kaçak sigara satışlarının azaltılacağı öngörülüyor.

Bakanlık yetkililerine göre, perakende sigara tüketiminde devlet tarafından belirlenen minimum fiyatın altındaki satışların yasaklanması ile birlikte sigara satışlarının denetlenmesi kolaylaşacak.

Emekli çalışanlara artık karantina yok

Rusya’da, 65 yaş ve üstü çalışanlar için uzaktan çalışma formatı zorunluluğu nisan ayı itibariyle kaldırılıyor. Bununla birlikte karantina durumunda sağlık raporu ve geçici maaş yardımlarının ödenmesine ilişkin kurallar da artık yürürlükten kalkıyor.

Emekli maaşlarının endekslenmesi

1 Nisan’dan itibaren, Rusya’da sosyal emeklilik maaşları yüzde 3,4 artırılarak ortalama 10 bin 183 ruble olacak.

Rusya Federasyonu yasalarına göre ülkede dört farklı sosyal emeklilik ödemesi bulunuyor. Yaşlılar için verilen ödemelerle birlikte engellilere ve ailenin geçimini sağlayan kişinin vefatı sonrası verilen sosyal emeklilik maaşlarından aynı zamanda öksüz çocuklar da yararlanabiliyor.

Sosyal emekli maaşlarının yanı sıra, devletten emekli olanların da maaşları yükselecek.

Bu kategoriler arasında zorunlu askerliği sırasında sakat kalan bireylerle birlikte savaş gazilerinin emeklilik maaşları da bulunuyor.

Tüm bunlara ek olarak, radyasyon veya doğal afet sonucu emekliye ayrılanların ve aile üyelerinin de sosyal emeklilik maaşları artıyor.

Biralar etiketlenecek

Rusya’da Nisan ayından itibaren bira ve bazı düşük alkollü içeceklerin etiketlenmesine yönelik denenmesi amacıyla yeni proje uygulaması başlatıldı. Bu uygulama 31 Ağustos 2022’ye kadar sürecek.

Projeye gönüllü olarak katılan üreticiler ve ithalatçı kuruluşlar, ürünlerinin listesini belirleyerek elektronik olarak kaydederek etiketleyecek.

Hükümet, bu sayede düşük alkollü ürün üreticilerinin kalite kontrol ve fiyatlandırma denetlemelerinden uzaklaşmasını önlemeyi amaçlıyor.

Çocuklar için sosyal yardım

2 Nisan itibariyle 3 yaşından 7 yaşına kadar çocuk sahibi aileler için değişikliklerle tekrar düzenlenen aylık sosyal yardım paketi yürürlüğe giriyor. Çalışma Bakanlığı tarafından uzatılan pandemiyle mücadele kapsamında uyguladığı destek paketi, aylık gelir seviyesi düşük çocuklu ailelere aylık ödeme yapılmasını içeriyor. Bu ödemelerin bir aile için aylık yaklaşık 8 bin 600 ruble civarında olacağı tahmin ediliyor.