Rusya’da asgari ücret ne kadar? 2021’de ortalama maaşlar

0
10432

Rusya’da asgari ücret ne kadar, kaç ruble ve TL karşılığı ne kadar? Rusça kısaca MROT olarak ifade edilen asgari ücret ve 2021’de alım gücü nasıl?

Rusya’da 2021 asgari ücret bu yıl yüzde 5,5’lik artışla 12 bin 792 rubleye (yaklaşık 170 dolar) yükselirken, 2020’de Rusya’da asgari ücret 12 bin 130 ruble seviyesindeydi.

Rusya’da kısaca MROT (Minimal’nyy razmer oplaty truda) olarak ifade edilen asgari ücret, hükümet tarafından 1 Ocak 2021’den itibaren enflasyona endekslenerek değiştirildi.

Rusya Federasyonu yasaları, hükümet tarafından belirlenen asgari ücret rakamlarından düşük olmamak kaydıyla her bölgenin, ekonomik koşullarına uygun olarak kendi asgari ücret rakamlarını belirlemesine izin veriyor.

Buna göre Moskova Belediyesi tarafından belirlenen Ocak 2021 itibariyle Moskova’daki resmi asgari ücret rakamları 20 bin 589 ruble (yaklaşık 272 dolar) iken, St. Petersburg’da asgari ücret rakamları ise 19 bin ruble (yaklaşık 250 dolar) olarak ilan edildi.

Rusya’da resmi asgari ücret alan tüketicilerin alım gücünün anlaşılması için marketlerde satılan temel gıda ürünlerinin fiyatları ise şöyle:

1 Baton ekmek: 28,7 ruble (3,16 Türk Lirası)

1 kg beyaz pirinç: 135 ruble (14,87 Türk Lirası)

1 kg ayçiçek yağı: 110 ruble (12,11 Türk Lirası)

1 kg toz şeker: 79 ruble (8,7 Türk Lirası)

1 kg dana kıyma: 425 ruble (46,8 Türk Lirası)

1 litre süt: 80 ruble (8,81 Türk Lirası)

Meslek dağılımına göre Rusya’da ortalama maaşlar 

Rusya’da öğretmen maaşları 

Rusya’da öğretmen maaşları bölgeden bölgeye değişiyor.

Rosstat, geçtiğimiz yıl tüm alınan ikramiyelerle birlikte Moskova‘da ortalama öğretmen maaşlarının 116 bin rubleyi bulduğunu, ikramiyesiz ortalama sabit maaşların ise 95 bin ruble olduğunu, bununla birlikte St. Petersburg’da ortalama öğretmen maaşlarının da 55 bin rubleye ulaştığını bildirmişti. Bağımsız araştırma şirketlerinin çalışmaları, Moskova öğretmenlerinin ortalama aylık 51 bin 600 ruble aldıklarını ortaya çıkardı.

Rusya’da üniversitelerde çalışan profesörlerin maaş ortalaması ise 45 bin ruble olarak belirtiliyor. Doçentlerin ise 30 bin ruble ortalama maaş rakamları bulunuyor. Öğretim görevlilerinin aldıkları maaşlara ek olarak yazdıkları makaleler, araştırma ve çıkardıkları kitaplar maaşlara etki ediyor. Ayrıca çalıştıkları yıl sayısı ve verdikleri ders sayıları da maaşların yükselmesini sağlıyor.

Rusya’da doktor ve hemşire maaşları 

Rusya Sağlık Bakanlığı, Geçtiğimiz yıl ülkedeki doktor maaşlarının en az 66 bin ruble olduğunu açıklamıştı.

Rosstat, Moskova’da çalışan doktorların aylık maaş ortalamalarının 140 bin ruble olduğunu bildirmesine rağmen, yine bağımsız araştırma şirketlerinin araştırmalarının sonuçları, Moskova’da bir doktor için ortalama maaşın 76 bin 625 ruble olarak gözlemlendiğini gösteriyor. Rosstat’a göre Rusya’daki ortalama doktor maaşları ise 80 bin 755 ruble.

Hemşire maaşlarının Rusya ortalaması ise 30 bin 700 ruble olarak biliniyor. Moskova’da hemşire maaşları, diğer bölgelere göre daha yüksek. Yapılan araştırmalara göre Moskova’da hemşirelerin aldığı ortalama maaş 47 bin rubleye ulaşıyor. St. Petersburg’da ise 37 bin ruble olarak gözlemleniyor.

Rusya’daki her hastanenin çalışanlarına verdiği motive edici ikramiye ve para ödüllerinin hastane başhekimleri ve bölüm başkanları tarafından belirlendiğini de unutmayalım. Ek ödemeler politikasında özerk davranabilen devlet hastanesi yönetimleri, sağlık çalışanlarının aylık maaş ortalamalarını değiştirebiliyor. Bununla birlikte maaşlar arasında da kişiye göre farklar ortaya çıkabiliyor.

 Aynı zamanda pandemi ile mücadele süresince devlet tarafından sağlık çalışanlarına verilen ek ödenekleri de unutmayalım. Rusya’da özellikle 2020 yılından itibaren sağlık çalışanlarının maaşları, yapılan ek ödeneklerle birlikte çok yükseldi.

Rusya’da polis maaşları 

Rusya’da polislerin maaşları, ülkedeki askeri personelin aldığından daha yüksek. Maaş dağılımı ve ikramiyeler bölge, rütbe ve görev yıllarına bağlı oluyor.

2021 yılı itibariyle Rusya’da polis memurlarının ortalama maaşı 40 bin ruble olarak kaydedildi.

Bununla birlikte resmi verilere göre Moskova’da ortalama polis maaşları 55 bin rubleyi bulurken, St. Petersburg’da 40 bin ruble civarında.

Rus ordusunda maaşlar 

Resmi olarak askeri personel asgari ücretleri 30 bin ruble olarak belirtiliyor. Bu rakamlar her yıl enflasyon oranlarına endeksleniyor. Bu yılın başında bu artış oranları yüzde 4 olarak belirlenmişti. Askeri personel maaşları, personelin kazandığı rütbeye ve görev değişikliğine göre değişkenlik gösteriyor.

Ordudaki maaşlar, askeri personelin orduya hizmet verdiği yıllara göre ayarlanırken, yerine getirdiği görevin niteliği, zorluk derecesi ve görev yeri de sabit maaşın dışında ek gelir getirebiliyor.

Rusya’nın en büyük işvereni olan devlette durum nasıl?

Verilen maaşların düşük olmasından dolayı sürekli olarak tartışılan Rusya’nın kamu sektörü, Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre nüfusun çalışmaya uygun kısmının yüzde 16,2’sini istihdam ediyor.

Bununla birlikte Rosstat verilerinde yer almayan ve devletin sahip olduğu şirketlerde çalışanlar da eklendiğinde kamunun ne kadar büyük ölçekli bir işveren olduğu anlaşılabiliyor.

Kamu sektöründeki çalışanların fazlalığı ve maaşları arasındaki meydana gelen uçurumun son zamanlarda kritik noktaya geldiği Rusya’da hükümet, 2020 yılının sonunda ilan ettiği reformla devlet kadrolarındaki memur sayısını kademeli olarak azaltmaya çalışıyor.

Bu kadar çalışan sayısına sahip olmasına rağmen adil bir maaş politikası olmamasından dolayı eleştirilen kamu sektöründe maaşlar, 2012 yılından 2019 yılına kadar ülke genelinde ortalama 1,8 kat arttı. Aynı zamanda, 2019’da öğretmenlerin maaşları 2012 verilerine göre 1,95 kat artış gösterirken sağlık çalışanlarının maaşları da 2,1 kattan daha fazla artış gösterdi.

Rusya’da asgari ücret ne kadar ve ortalama maaşlar kaç ruble?

Dikkatinizi çekebilir : Rusya Bayrağı, renkleri ve yüklenen anlam