Rusya’da otomobil fiyatları yükseldi

0
897

Rusya’daki otomobillerin fiyatları, 2021’in ilk çeyreğinde yüzde iki ile sekiz oranında artış gösterdi. Yeni fiyat artışları konusunda uyaran uzmanlar, şirketlerin otomobil fiyatlarını tekrar artırmayı planladıklarını belirtiyor.

Aston Martin, Ferrari, Maserati gibi lüks otomobil markalarında fiyat artışı yaşanmazken, Mercedes marka otomobil fiyatlarına enflasyon oranlarıyla Avro kurundaki değişikliklerin yansıtıldığı açıklandı. Ayrıca Audi marka otomobillerin fiyatları yüzde 7 artış gösterirken, Jeep marka otomobillerde yüzde 7’ye varan artış gözlemlendi. Fiat markası da yüzde 6 ila 7 oranında fiyat artırımına giderken İnfiniti ‘de bu artış yüzde 2 ila 3 oranlarında değişiyor.

Rus otomobil markası Lada’nın da model fiyatları yükseldi. Yılın başından bu yana, otomobil bayileri, Lada marka otomobillerin fiyatlarını iki kez yükseltti. Lada modellerindeki fiyatlar böylelikle toplamda yüzde 4’lük artış göstermiş oldu.

Rolf bayisinin temsilcisi Vladimir Miroshnikov, fiyatlardaki artışta yeni bir faktörün oluştuğunu, özellikle araba parçalarında yaşanan kıtlık nedeniyle düşen otomobil arzından meydana geldiğini belirtti.

Otomobil fiyatları yıl boyu artacak

Uzmanlara göre yıl sonuna kadar otomobil fiyatları, yılın başına göre yüzde 10 ila 20 oranında artış gösterebilir. Artışın nedenlerinden birinin otomobil üreticilerine getirilen geri kazanım katılım payı oranlarının yükselmesi olacağı söyleniyor.

Rus hükümeti, otomobil üreticilerine otomobil ve kamyon üretimi için getirilen geri kazanım katılım payını yüzde 25 artırmayı planladığı belirtiliyor. Hükümet yetkilileri, böyle bir kararın yerli otomobillerin maliyetini etkilemeyeceğini, ancak yabancı otomobillerin fiyatlarını artıracağını dile getirdi. Otomobiller için geri kazanım katılım payları, en son 1 Ocak 2020 tarihinde yüzde 46’dan yüzde 145’e yükseltilmiş, katılım payındaki keskin artış, birçok tartışmaya neden olmuştu.