Merkez Bankası maddeni para toplamaya oradan başlayacak

0
940

Rusya Merkez Bankası, pilot proje kapsamında madeni paraları toplayacağı bölgeyi belirledi

Ülkede dolaşımda olan madeni paraları toplamak için, Rusya’nın belirli bir bölgesinde madeni para toplama merkezi uygulamasını denemeyi planlayan Rusya Merkez Bankası, bu uygulamayı ilk olarak Volga-Vyatka ekonomik bölgesindeki bazı şehirlerin alışveriş merkezlerinde madeni para toplama merkezleri kurarak gerçekleştireceğini açıkladı.

Bölgenin şehirlerindeki alışveriş merkezlerine kurulacak ve bankamatik boyutlarındaki madeni para toplama terminalleri, vatandaşların ilettiği madeni paranın değerini yine vatandaşların kredi kartına veya cep telefonlarına aktaracak. Merkez Bankası tarafından toplama merkezlerinin tam olarak hangi şehirlerde bulunacağı konusunda net bir bilgi verilmezken, terminallerin altyapısının teknolojik ortakların katılımıyla hazırlanmaya devam edildiği belirtildi.

Yıl içerisinde yaklaşık 1 milyar madeni parayı piyasaya süren Rusya Merkez Bankası, 2021-2025 Nakit Para Dolaşımının Geliştirilmesine İlişkin Projeler kapsamında, pilot bölge belirleyerek kurulacak madeni para toplama merkezlerini daha sonra giderek yaygınlaştıracağını açıklamıştı.

Merkez Bankası’na göre, 2021 başı itibariyle Rusya’da 69,126 milyar adet madeni para bulunuyor. Bu madeni paraların toplam değeri ise 113,2 milyar ruble olduğu da ifade edildi.