Rusya’da kitap fiyatlarında keskin bir artış bekleniyor

0
768

Kitap yayıncıları ve matbaalar, ofset kağıt sıkıntısı nedeniyle Rusya’da kitap fiyatlarında keskin bir yükseliş riski konusunda uyardı.

Kitap fiyatlarının yakın zamanda yüzde 20 artabileceğini bildiren uzmanlar, ülkede özellikle ofset kağıt kıtlığı sorununun bu yılın şubat ayından beri devam ettiğini vurguluyor. Kağıt sıkıntısı yaşayan yayınevlerinin yanı sıra, kağıt veya karton ambalaj üreticilerinin de şuan zor durumda olduklarını belirten uzmanlar, ülkede yaşanan kağıt sıkıntısının yaz aylarında zirve yapacağından emin.

Ocak 2021’de Rusya’ya kağıt ve karton ürünleri ithalatı yıllık bazda yüzde 14,5 oranlarında, parasal olarak ise yüzde sekiz düştü. Üreticiler, kağıt sıkıntısının, yoğun bir şekilde artan talebe rağmen kağıt bileşenlerine ulaşımda yaşanan zorluklarla açıklıyor.

Fiyat artışı beklenen sadece kağıt değil

Daha önce yapılan açıklamalarda Rusya’da alkol fiyatlarında da artış olacağı tahmini dile getirilmişti. Yıl içerisinde yerli votka ve biranın fiyatının en az yüzde 5 artış göstereceği, Rus şaraplarının fiyatlarının ise yüzde 10 ila yüzde 15 oranında artacağı belirtilmişti.

Bununla birlikte ülkede giyim, ayakkabı ve giyim aksesuarları fiyatlarında yaz aylarında keskin bir artış da söz konusu. Lojistik maliyetlerindeki artışla beraber giyim üretiminde kullanılan hammaddelerde ve özellikle pamuk maliyetlerinde meydana gelen yüzde 20 ila yüzde 35 oranlarındaki artışın mağazalardaki nihai ürün fiyatlarına yansıyacağı bildirilmişti.