Rus aşısı olayım mı?

0
1182

Koronavirüse yakalanıp atlatan birisi olarak “Aşılanmak mı, yoksa hastalanmak mı?” sorusuna, hiç düşünmeden aşılanmayı tavsiye ediyorum.

Hastalığı atlatanların bir çoğunda antikor oluştu oluşmasına ama arkasında, başta psikolojik sorunlar olmak üzere bir çok ardıl sorun bıraktı. 

Peki, Rus aşısı güvenilir mi?

Yazıyı lütfen Rus aşısının reklamını yapıyorum gibi veya tanıtımını yapıyorum gibi değil, bir gazeteci olarak yaptığım bir analiz olarak okumanızı rica ediyorum.

Rus aşısına güvenilir mi? Sorusuna cevabım soru ile olacak; Bugüne kadar belirgin bir yan etkisini duydunuz mu?

Bırakın başkalarından duymayı, şuana kadar Rusya’da yaşayan onlarca vatandaşımız Rus Sputnik V ile aşılandı. Bunlardan hiç bir şikayet duydunuz mu?

Sizi bilmemen ama ben bir gazeteci olarak hiç duymadım.

“Rusya gerçekleri söylemiyor, sonuçları saklıyor, şeffaf değil…” eleştirileri var.Hadi diyelim Rusya saklıyor ve şeffaf değil, bugüne kadar Rus Sputnik V aşısını kayıt ettirip uygulayan elliyi aşkın ülke var. Onlar da sonuçları saklıyor veya şeffaf davranmıyor olamaz her halde. Hatta Sputnik V ile aşılanan onlarca devlet adamı ve lider de var. Herhangi bir ülkeden veya aşılanan bir yabancıdan olumsuz bir gelişme duydunuz mu?

Bu bakış açısı bile kararsızlığınızı dağıtması için yeter ama ben devam edeceğim analizime… .

Ortalıkta “Tanıdık bir doktor söyledi….” şeklinde dolaşan ve insanları kararsızlığı iten olumsuz ve “Doktorlar tavsiye etmiyor…” cümlelerine gelince;  Bence hiç itibar etmeyin. Her doktor her konuda uzman olmadığı gibi, bilimsel çalışma yapan laboratuvar doktorları ile hastanede hasta bakan aile doktorları arasında nasıl bir uçurum olduğunu düşünmeyi size bırakıyorum…

Aşıyı kaydettirdiğini ilk duyuran Rusya oldu ancak Batı’dan “bu kadar hızlı aşı yapılır mı? Bu aşıya güvenilir mi?” eleştirileri geldi. Rusya toplu aşılamaya geçeceğini duyurduğunda ise ne hikmetse henüz kaydı bile yapılmayan Batı aşıları birden uygulanmaya ve basında köpürtülmeye, Rus aşısı ise görmezden gelinmeye başlandı. Bu aşıya şüpheli yaklaşımlar doğurdu, Ruslar dahi AVM’lerde bile kurulan ve bedava yapılan aşılara burun kıvırdı. Ancak Başta Türk vatandaşlarımız olmak üzere bir çok yabancı Sputnik V aşısı ile aşı oldu. Bazıları ülkelerinden akrabalarını dahi getirip burada aşılanmalarını sağladı. Sonra Rusya Sağlık Bakanlığı Ruslardan çok yabancıların aşı olduğunu görünce bir kararname ile bunu durdurdu ve sadece süreli veya daimi oturum izni olan veya ilk dozu yaptıran yabancı kişilerin ikincisini yaptırmaları dışında yabancıların aşılanmadını yasakladı.

Sonuç olarak aşı olup olmama kararınıza bir şey diyemem ama ben yukarıda belirttiğim gibi hastalığı atlatan birisi olarak aşı olmayı tercih ederim. Hangi ülkenin aşısı olursa olsun… Ben yukarıda Rus Sputnik V aşısı ile ilgili analiz yaptım ama geliştirilen tüm aşılar ile ilgili artık yeteri kadar veri var. Bir çok güvenilir bilimsel yayın organında da yayınlandı.

Kararı siz verin…