spot_img
10.9 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaGündemPutin, dört buçuk saatte 60 soruya yanıt verdi: İlginç Erdoğan cevabı..

Putin, dört buçuk saatte 60 soruya yanıt verdi: İlginç Erdoğan cevabı..

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel hale getirdiği yıl sonu taplantılarının bu yıl ki oturumu 4,5 saat sürdü. Putin 60 soruya cevap verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili soruya da ilginç cevap verdi.

Devlet Başkanı Putin’in her yıl düzenlediği basın toplantısı bu yıl da 17 Aralık’ta gerçekleştirildi. Online olarak düzenlenen basın toplantısında Devlet Başkanı Putin’e ilk soru olarak, 2020 yılının iyi mi yoksa kötü mü geçtiği ile ilgili görüşü iletildi.

Putin, sözü programı modere etmesi için sözü Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov’a Verdi. Peskov’da ilk soruyu Vladivostok’daki salona Verdi. İlk soru Magadan bölgesinden bir gazeteciden geldi ve gazeteci, yılın iyi mi yoksa kötü mü geçtiğini sordu.


“Yıl koronavirüsle geçti”

Putin “Yıl, koronavirüs salgını ile ilişkili şekilde geçti. Bu sorun hayatın her alanında bir iz bıraktı. Örneğin bunlar kısıtlamalar, işler ve gelirde düşüş anlamında. Ancak Rusya problemleri iyi mücadele etti. GSYİH’deki düşüş yüzde 3,6 oldu. Bu, Avrupa ve ABD’nin tüm önde gelen ülkelerinden daha az”

“Endüstriyel üretim düştü”

Endüstriyel üretim, esas olarak petrole bağlı olarak yüzde 3 düştü. Ancak bu yılın Kasım ayı itibariyle imalat sanayinde bir artış var.
Bankacılık sektörü tatmin edici bir durumda, bankaların karı 1,3 trilyon ruble olarak gerçekleşti. Bu, durumun istikrarlı olduğunu gösteriyor.
Reel maaşlar yıl sonunda yüzde 1,5 artacak iken reel gelirdeki düşüş yaklaşık yüzde üç olacak”

“Rusya’nın ulusal borcu”

“Rusya’nın ulusal borcu 70 milyar dolardı oldu ve 10 milyar düştü. Kesinlikle olumlu olan bir şey var, o da bütçenin yüzde 70’i petrol ve gaz gelirlerinden oluşmuyor”

“Rus sağlık sisteminin durumu”

İkinci soru: Rus sağlık sistemi hakkında soru sormak istiyorum. Rus sağlık hizmetinin durumu nedir? Başa çıkabiliyorlar mı?

Putin “Dünyadaki hiçbir sağlık sistemi buna hazır değildi. Ancak başka ülkelerde bir pandemide çalışmanın nasıl organize edildiğine dair örnekler var. Her şey karşılaştırılarak öğrenildi ve Rus sisteminin diğerlerinden daha etkili olduğu ortaya çıktı. Rusya, Çin’de koronavirüs salgınları ortaya çıkmaya başladığında tepki göstermeye başlamıştı. Rusya’da 277 bin yatak kısa sürede yapıldı. Düzinelerce tıp merkezi inşa edildi. Bu, bir soruna hızlı yanıt verme yeteneğini gösteriyor”

“Rusya, tıbbi tesislerinin bir kısmını hızla koronavirüs ile çalışmaya dönüştürebildi ayrıca maske ve koruyucu kıyafet üretimine hızla başlandı. Maske üretimi 20 kat arttı, bu her yerde olan bir şey değil. Gerekli ilaç miktarı iki katına çıkarıldı. Bazı bölgelerde ilaçlar az ve yetmiyor. Ancak bunlar lojistik problemler ve genel olarak endüstri iyi bir tepki gösterdi. Rusya, testlerde üç dünya liderinden birisi konumunda. Rusya, dünyada aşı üretmeye başlayan ilk ülke oldu ve Rus Sputnik V aşısı yüksek verimlilik gösterdi”

Devlet Başkanı Putin, AstraZeneca’nın Oxford aşısı konusunda Rusya ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu ve bunun sonuç getirmesini umduğunu söyledi.

İlginç Erdoğan yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefonda görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Putin, yıllık basın toplantısında liderler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili soruya cevap verdi.

“En zor ve en rahat müzakereci kim”

Putin “Son dört yılda liderler arasında sizin için en zor ve en rahat müzakereci kim oldu? Mesela Trump nasıl veya Karabağ ile ilgili görüştüğünüz Recep Tayyip Erdoğan nasıl” sorusuna şu cevabı verdi:

“Erdoğan ile her zaman aynı görüşte değiliz”

“İyi ya da kötü ayırt etmiyorum, görüştüğüm bütün insanlar çok kaliteli ve eğitimli insanlar, sadece çıkarlar var. Rusya’nın ulusal çıkarlarına ulaşmak için herhangi bir liderle birlikte çalışırım. Erdoğan’la her zaman aynı görüşte değiliz ama sözünü ciddi bir adam gibi tutuyor”

Seçim kampanyası ve genç partiler

Üçüncü soru: Yaklaşan siyasi seçim kampanyası nasıl olacak? Muhalefetin yerini genç partilere bırakma zamanı gelmedi mi?


Putin “Farklılıklar olacak ve bunlar Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesinden ibarettir. Parlamento, hükümetin kurulması da dahil olmak üzere daha fazla yetki aldı.
Genç partilere yer bırakma konusuna gelince, seçmenler kimi destekleyeceklerine kendileri karar veriyor. İmza almadan kampanyaya 16’ya kadar parti katılabilir”

Koronavirüs aşısı yaptırdınız mı?

Soru: Kendinize koronavirüse karşı olan aşı yaptınız mı?
Putin “Aşılar şimdilik belli bir yaştaki vatandaşlara yapılıyor. Daha aşıyı yaptırmadım ama bende yaptırmayı düşünüyorum”

“Toplu aşılama ihtiyacına gelince, bu yapılmalıdır. Bu, pandeminin üstesinden gelmeye ve ülke çapında bağışıklık yaratmaya yardımcı olacaktır.
Diğer ülkelere yapılan yardımla ilgili olarak, Rusya’nın diğer ülkelerdeki tesislerde aşı bileşenleri üretmesini hiçbir şey engellemiyor. Bu, Rusya içindeki aşılamayı hiçbir şekilde etkilemeyecektir”

Koronavirüsün kökeni ile ilgili Rusya neler biliyor?

Soru:  Koronavirüsün kökeni ile ilgili…Rusya bunun hakkında neler biliyor?
 
Putin “Çok fazla söylenti var. Ancak başka bir şeyden ilerlemeliyiz. Bu konuda suçluyu aramaktan ziyade, sorunla mücadelede güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Her şeyden önce her türlü ticari kısıtlama ve yaptırımlar kaldırılmalı, pandemiden sorumlu olanların aranmaması gerekiyor.
Rusya, işbirliğine ve uluslararası gözlemcilere açık. Prensip olarak bazı ABD eyaletlerinde böyle bir olasılık yok”

Yoksulluk ve gıda fiyatlarının artması

Soru: Ülkedeki yoksulluğun ve fiyatların artması ile ilgili. Ağustos ayından beri fiyatlar yükseliyor ve sadece Aralık ayında bu konu hakkında konuşmaya başladılar. Hükümetin bir eylem planı var mı?

Rusya Devlet Başkanı Putin

Putin “Durum zor. Pandemi bir takım problemlerle ilişkilidir ve bunlar boş sözler değildir. Ancak bu, Rusya’nın zor zamanlarla karşılaştığı ilk olay değil. 2000 yılında Rusların önemli bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Hükümet, yoksulların paylarının yüzde 6,5’i geçmemesi için çalışıyor. Şimdi rakam yüzde 13”
Putin “Rusya rekor bir tahıl hasadı yaşarken, ekmek ve makarna fiyatları neden artıyor?
Dünya piyasalarında şeker ve yağı fiyatlar yükseldi ve iç piyasa fiyatlarını küresel olanlara “çekmeye” başladı. Gümrük vergilerinin ayarlanması gerekiyordu. Artık üreticiler ve zincirlerle anlaşmalar imzalandı. Fiyatları düşürecekler”

“Hackerlar sorusu provokasyon”

Soru: Rus hackerlarının neden Trump’ın seçilmesine yardım etmedi? Trump Rusya’da hangi pozisyona güvenebilir? Sıradan bir insan küfür olmadan hayatı nasıl tanımlayabilir?
Putin hackerlar konusunu bir provokasyon olarak değerlendirdi.
Putin “Rusya, Amerikan seçimlerine müdahale etmedi. Bunların hepsi Rusya ile ABD arasındaki ilişkileri bozmak için tasarlanmış spekülasyonlar”

Aktivist Navalnıy soruldu

Soru: Navalnıy’ı kim zehirledi?
Putin “Almanya’da olan hastaya gelince (Navalnıy), kimse onu zehirlemedi. Onu zehirlemenin kimseye faydası yok”

Rusya- Ukrayna ilişkileri

Soru: Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin beklentileri nelerdir?

Putin “Bu büyük ölçüde Kiev’e bağlıdır. Zelensky’de olduğu gibi, yeni bir başkan iktidara geldiğinde, önce çoğunluğun görüşüne bakıyor, ardından milliyetçi güçlere bakmaya başlıyor. Bu, siyasi cesaret eksikliğini gösterir. Rusya, Donbass’taki durumun karmaşıklığını anlıyor ve bölge nüfusunu insani kanallardan destekleyecek”


Rus lider, Paris’teki Normandiya formatında gerçekleşen toplantıda, birkaç anlaşmaya varıldığını ancak Ukrayna’nın şartlarını yerine getirmediğini hatırlattı. Putin aynı zamanda “Buna ek olarak Kiev, Minsk anlaşmalarından vazgeçme planını giderek daha fazla duyuruyor” dedi.

Online eğitim kaliteyi düşürdü mü?

Soru: Üniversite ve okul sistemleri, online eğitimin zorluğuyla nasıl başa çıktı? Kalite düştü mü?
 
Putin “Okullarda ve üniversitelerde olan online eğitimi ayırmak gerekir. Üniversitelerde, temel olarak herkesin online eğitime geçmesi tavsiye edilir. Okullara gelince, uzaktan eğitime geçişle ilgili sorunlar var. Herkesin ekipmanı ve internet bağlantısı yok. 2021’de Rusya’daki tüm okulların yüksek hızlı İnternet erişimine sahip olması bekleniyor. Eğitim kalitesine gelince, online sistem öğrenci ve öğretmen arasındaki kişisel iletişimin yerini almayacaktır. Elbette online eğitim her zaman olmayacak”

Putin “İki sistemi birleştirmek bence en iyisi”

Başkan Putin, ücretli okuyan öğrencilerin memnuniyetsizliğine değindi ve bazılarının online eğitim için aynı parayı ödemek istemediğini belirtti. Putin “Her durumda öğretmenlere ödeme yapılması gerekiyor. Bu yüzden ödemeyi azaltmak için hiçbir sebep yok” açıklamasını yaptı.

“Hazır olduğumuzda sınırları açacağız”

Devlet Başkanı Putin’e sınırların açılmasıyla ilgili soru soruldu.
 
Putin “Pandemiden etkilenen sektörlerden biri de hava yolu oldu. Hazır olduğumuzda sınırları açacağız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin

Ulusal projeler ertelenecek mi?

Soru: Ulusal projelerin 2030’a kadar ertelenmesinden koronavirüs mü sorumlu? Hükümet değişikliği olacak mı?
 
Putin “Ulusal projeler ertelenmeyecek ve uygulanacaktır. Ancak bir pandemide, insanları desteklemekle ilgili öncelikli görevler vardır. Aynı zamanda kimse stratejik hedefleri iptal etmedi. Hükümet oldukça etkili çalışıyor.

“Henüz karar vermedim”

Devlet Başkanı Putin’e başkanlık dönemi değişikliği ile ilgili soru yöneltildi.

Devlet Başkanına “Putin, 2024’ten sonra yeniden Devlet Başkanı olmaya hazır mı? Bu değişiklik ne hakkındadır” şeklinde bir soru iletildi.
Değişikliklerle ilgili olarak Putin, bir kuralı olduğunu söyledi.

Putin “Eğer bir şey devletin iyiliği içinse, yapılacak şey buna değer” dedi.
Devlet Başkanı Putin seçimlere girip girmeyeceğine henüz karar vermediğini kaydetti.

“Pandemi öncesi ekonomik değerlere ne zaman dönülecek”

Soru:  Salgın nedeniyle ekonominin gördüğü zarar ile ilgili soru yöneltildi. Putin “Devlet destek veriyor, ancak durum hala zor. Kriz öncesi göstergelere ne zaman dönülecek” şeklindeki soruya şu cevabı verdi;
 
“En çok hangi sektörler etkileniyor? Hava ve demiryolu taşımacılığı, gıda dışı ürün ve hizmetlerin perakende satışları. Ne yapıldı? KDV hariç tüm ödemeler ertelendi, hibeler verildi. Devlet mallarının kiralanması için yapılan ödemeler ileri bir tarihe ertelendi. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için sosyal fonlara yapılan katkılar azaltıldı. Bu önlemler, etkilenen endüstrilerin desteklenmesine yardımcı oldu. Havacılık endüstrisindeki tüm programlar gelişiyor. Yerli motorlu MC-21 uçağının ilk uçuş testi yapıldı. Ve dün başka bir İl-114 uçağı da kaldırıldı. Genel olarak, vatandaşları ve sanayiyi desteklemek için 4,6 trilyon ruble tahsis edildi. Krizden çıkış yolu, pandeminin ne kadar çabuk aşıldığına ve kısıtlamaların kaldırıldığına bağlı olacak. Ekonomik iyileşme tahminen 2021 sonu – 2022 başında olacak”

“Gerilimden Rusya hiç mi sorumlu değil”

Yabancı basın sorusu: İngiliz gazeteci, Rusya’nın gerilimden dış güçleri sorumlu tuttuğunu, ancak Moskova’nın hiç mi sorumluluğu olmadığını sordu. Rusya’yı Salisbury’de “kimyasal silah” kullanmakla ve Navalny’yi “zehirlemekle” suçladı.

Devlet Başkanı soruya şu şekilde cevap verdi;

“Olayı araştırmak için Rusya, Navalny ile olan durum hakkında bilgi verilmesini istedi. Ancak kimse Moskova’ya olanlar hakkında uzman görüşü vermiyor” dedi.
İngiliz gazeteciye, Rus lider bunun normal olup olmadığını sordu, ancak soruya cevap alamadı.
Putin “Kırım’da Kosova’nın aksine referandum sonrasında Rusya’nın bir parçası oldu. Ancak Batı’da Kosova’nın ayrılmasını görmediler ve Kırımlılara yaptırımlar uyguladılar. Sizler akıllı insanlarsınız. Peki neden bizim aptal olduğumuzu düşünüyorsunuz” dedi.

“Kim beyaz tüylü, kim agresif”

Putin “Ruslar bütün bu olaylarda beyaz tüylü mü? sorusunu sordunuz. Rusya’nın yurtdışında yalnızca teröristlerin tehlikeli bölgelerinde askeri üsleri bulunurken, Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında büyük bir askeri üs ağına sahip. Böyle bir durumda kim beyaz tüylü, kim agresif bir düşünün” şeklinde açıklama yaptı.

“Yeni START uzatılmazsa ne olur”

Rusya Devlet Başkanı’na, toplantının dördüncü saatini geride bırakırken yeni bir soru yöneltildi.

Soru:  Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (Yeni START) uzatılmazsa ne olur? Rusya, ülkenin çekemeyeceği bir silahlanma yarışına mı sürüklenecek? Yeni gelecek vaat eden nükleer silah gelişimi bekleyebilir miyiz?

Rusya Devlet Başkanı Putin

Putin “Evet, hiçbir şey olmazsa, START Şubat ayında sona erecek. Biden, sözleşmeyi uzatmaya hazır olduğunu ifade etti. Rusya silah yarışına dahil olmayacak, ama güvenliğini sağlayacak. Silahlanma yarışına gelince; Rusya orduya verilen fon miktarı açısından 6. sırada yer alıyor ve başkalarının yapamadığını başarıyor”

Yaklaşık 4.5 saat süren toplantı sona erdi.

Bu yıl farklı bir formatta yapılan toplantıya 774 gazeteci akredite oldu. Toplantı 4 saat 29 dakika sürdü ve Rusya devlet Başkanı toplamda 60 soruya cevap verdi.

spot_img

Rusya Federasyonu

Dünyanın en büyük ve en çok merak edilen ülkesi Rusya hangi kıtada? Nekadar büyük, Bayrağı, Ticaret Hacmi, Yönetim Biçimi ve Türkiye ile İlişkileri…Rusya (Rusça:...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort