Rusya’da borcu nedeni ile çıkış yasağı getirilmiş yabancıların, komşu ülkelere geçerek bu yasağı delmesi mümkün mü?

0
1341

Rusya Federasyonu sınırları içerisinde, mahkeme kararı veya bazı devlet kurumları, (infaz memurlukları başta olmak üzere) gerek Rus vatandaşlarına, gerekse ülkede yaşayan yabancılara, mevcut borçları nedeniyle ( trafik cezası borçları, vergi borçları, nafaka borçları, ticari borçlar, banka kredi borçları,vs.) Rusya Federasyonu dışına çıkma yasağı konulmaktadır.

Hem Rus vatandaşları, hem de yabancı göçmenler bu tür olası yasakları bir şekilde ihlal ederek, başta Beyaz Rusya olmak üzere, Kazakistan gibi gümrük birliği olan sınır ülkeleri kullanarak Rusya ya giriş çıkışlarını olağan ve problemsiz sürdürmekteydi. En azından bu şekilde sorun çıkmayacağı düşüncesi yaygındı.

Gerçekten de 2017 senesi Şubat ayına kadar, bu şekilde çıkış yasağı problemini aşmak bir şekilde mümkün olabiliyordu. Rusya Federasyonu İnfaz Müdürlüğü finansal yükümlülükleri olan (30 bin ruble ve yukarısı) şahısları bir kara liste yaparak, bilgisayar veri tabanına kısa sürede işleme konusunda büyük oranda hakimiyet sağladı. Ve bu veri tabanını, Rusya ile gümrük birliği kapsamında olan komşu ülkelerin kullanımına Şubat 2017’de tam olarak açtı. Terör ile mücadele protokolü kapsamına, finansal sorumluluklarda dahil edildi.

Artık Rusya da oluşmuş mevcut finansal sorumluluğu yerine getirmeden ,örneğin Minsk’ten Türkiye’ye seyahat etmek mümkün olmamaktadır. Şunu da belirtelim; bu tür seyahat kısıtlamalarının süresi 6 aydır. Bu süre dolduktan sonra kısıtlamayı getiren kurum, gerekli görmesi durumunda bir 6 ay daha çıkış yasağı koyabilir.
Bizim sizlere ulaştırmak istediğimiz asıl önemli nokta şudur ; Çıkış yasağı sorununu aşmak için bir başka kanunu, hatta birden fazla kanunu ihlal etmiş duruma düşebilirsiniz.

Öncelikle 114 nolu Federal Göçmen Kanunu İhlali ile suçlanabilirsiniz. Dolayısıyla Rusya’dan deport olma, Rusya’ya 3 sene, 5 sene veya 10 sene giriş yasağı alma ihtimaliniz vardır. Daha içinden çıkılmaz bir problem ise, Rusya Ceza Kanunu 322 ve bu kanunun 1. ve 2. bölümleri ile suçlanabilirsiniz. Bunun tam açıklaması ise, Rusya Federasyonu sınır ihlali yapmanız veya buna teşebbüs etmeniz demektir. Para cezası 300 bin rubleden başlamaktadır ve ihlal sayısına göre 4 seneye kadar hapis cezası alma ihtimaliniz vardır.

“Ne 2017’si kardeşim ben defalarca bu şekilde çıktım. Kimse bir şey sormadı” diyenler mutlaka olacaktır.

Bu kişilerin sisteme işlenmelerinde her devlet krumunda olabileceği üzere, bir gecikme oluşmuştur. Ama er geç karşılarına büyük bir problem olarak çıkacaktır. Bu nedenle önerimiz; Rusya’da mevcut finansal sorumluluklarınızı yerine getiriniz ve eğer sorumluluk, ödenemeyecek kadar büyük ise, infaz memurlukları ile ödeme planı konusunda anlaşma yapmanızı tavsiye ederiz. Bu tür ödeme planlarını avukatınız aracılığı ile işleme koydurmanız mümkündür.