Rusya ile Türkiye arasında neler oluyor

0
1255

Son dönemlerde üstü kapalı da olsa Rusya ve Türkiye’den, biz ilişkilerin daha da geliştirilmesinden yana olanların hoşuna gitmeyen, gerilim yaratacak sözler duymaya başladık.

Haklı, haksız ayırımı yapma niyetinde değilim. Ancak, ortaya bir durum tespiti koymak da gerekiyor.

İki ülkenin birbiri ile direk bir sorunu yok. Ticaretimizde bile rekabet edecek alanımız yok. Ancak dış politikada üçüncü ülkelerde gerçekleşen gelişmelere farklı bakış açıları, ilişkileri parçalı bulutlu bir havaya dönüştürmüş durumda. Bazen güneşli; içinizi ısıtıyor yüzünüzü güneşe dönüp o sıcaklığı hissetmek istiyorsunuz ama birden buluta giriyor ve o sıcaklık yerini ürpertiye bırakıyor. Son günlerde yaşananların özetini ben bu şekilde görüyorum.

Allah’tan doğrudan konuşma kanallarımız açık. Masaya oturunca konuşabiliyor, yüzde yüz olmazsa da, asgari müştereklerde buluşabiliyoruz. Sorunlar artık büyümeden çözülebiliyor.

Ancak bu heyecan Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ticaret hacmine katkıda bulunanların kalbini çok test ediyor, yoruyor. Bu şekilde bırakın ortaya konan 100 milyar dolarlık ticaret hacmini, 2008 yılında tarihimizde kırdığımız en yüksek rakam olan 37 milyar doları bile, bir daha zor görürüz.

İlk dalganın pik noktasını görsek sevineceğiz

Son dönemlerde Rusya’da günlük tespit edilen koronavirüs vaka sayısı, ilk dalganın yaşandığı ve kısıtlamaların en üst seviyede olduğu Mayıs ayındaki o pik noktasının, çok ama çok üstüne çıkmış durumda.

11 Mayıs tarihinde 11 bin 656 rakamını gördükten sonra düşüş yaşanmış “Ekim-Kasım’da belki ikinci dalga gelir. Rakamlar da bundan daha düşük olur” deniyordu. Ama öyle bir duruma geldik ki, bugün ilk dalganın pik noktasındaki rakamlar çıksa, düştü diye sevineceğiz. Rusya’da günlük tespit edilen rakamlar 17 binin üzerini gördü.

Rusya ’da aşı çalışmaları bir çok ülkeye göre çok daha hızlı ilerliyor. Rusya bu çalışmalarda sonuca en yakın ülkelerden birisi. Aşının birisi son fazında 40 bin gönüllü üzerinde denendi. ‘Yan etkileri var mı’ diye bakılıyor. Bir diğeri ay başında kayıt işlemlerini tamamladı. Onun da, son faz için kayıt sonrası gönüllüler üzerinde denenmesine geçilecek. Bunların hepsi aylarca sürecek süreçler. 11 Ağustos’ta kayıt ettirilen Sputnik V aşısı ile kayıt sonrası aşılanan 40 bin kişi için 180 gün boyunca gözlem yapılacak. Hadi 2 ayı geride kaldı diyelim. Kesin sonuç için, daha 4 ay var.

Gerçi Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, ilk büyük parti aşının Kasım’da alınıp Aralık ve Ocak ayında halka topluca aşılama çalışmalarına başlanacağını söyledi ama aşılama çalışması uluslararası boyuta yayılmadan o eski günlerdeki yaşantıya dönmemiz mümkün gözükmüyor.